Door

Daling vacatures zorgt voor iets minder krappe arbeidsmarkt

De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt nam het tweede kwartaal iets af. Zowel het aantal vacatures als het aantal werkelozen daalde. Tegelijk groeide het aantal banen. Zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

vacatures arbeidsmarkt banen werkelozen

Een arbeidsmarkt is krap als het aantal vacatures hoger is dan het aantal werkzoekenden. Het afgelopen kwartaal stonden er per 100 werklozen 108 vacatures open. Dat was het kwartaal ervoor nog 110 vacatures per 100 werkelozen.

Minder vacatures, aanhoudende spanning op arbeidsmarkt

Het aantal vacatures nam in het tweede kwartaal van 2024 af met 10 duizend en het aantal werkelozen daalde licht, met 3 duizend. Het aantal vacatures daalt nu twee jaar bijna onafgebroken. Toch blijft de spanning op de arbeidsmarkt hoog met nog steeds meer vacatures dan dat er werkelozen zijn.

Meeste vacatures in de handel, zakelijke dienstverlening en zorg

Er stonden 401 duizend vacatures open aan het einde van het tweede kwartaal. De handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg zijn de drie bedrijfstakken met de meeste vacatures. Gezamenlijk hebben deze drie bedrijfstakken de helft van alle openstaande vacatures.

Aanhoudende banengroei

Het aantal banen nam opnieuw toe (+22 duizend). Sinds het tweede kwartaal van 2021 is er steeds sprake geweest van banengroei. Met de toename kwam het totaal aantal banen op 11,6 miljoen. Het ging om ruim 9 miljoen werknemersbanen en ruim 2,5 miljoen zelfstandigenbanen.

Bron: CBS