AFM waarschuwt voor dubieuze beleggingen valuta en cryptomunten
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontving de eerste helft van 2021 bijna 9500 vragen van consumenten en financiële ondernemingen. Ook beoordeelde de toezichthouder 2752 signalen over mogelijke misstanden. Daarbij komen steeds meer signalen binnen over mogelijke dubieuze beleggingen in valuta en cryptomunten zoals bitcoins. Zo staat in de halfjaarlijkse signalenmonitor van de AFM.
De afgelopen jaren neemt de AFM een toename waar van signalen over mogelijk dubieuze beleggingsaanbiedingen voor internationale valuta (zogeheten forex) en cryptomunten. De buitenlandse aanbieders van deze beleggingen adverteren bovendien steeds vaker op social media. In veel gevallen betreft het dan beleggingen met zeer grote risico’s, die de aanbieder niet of nauwelijks benoemt. Zij hanteren bovendien regelmatig een misleidende en agressieve aanpak. Hierdoor verliezen mensen vaak veel geld.
Risicovolle, speculatieve beleggingen
Dit geldt ook voor mensen die bij buitenlandse partijen beleggen in cfd’s (contracts for difference), zeer risicovolle, speculatieve beleggingen. Het is voor particuliere beleggers vaak erg moeilijk om door malafide partijen verloren geld terug te krijgen. Toch deden Nederlandse rechters in 2021 vier voor particulieren positieve uitspraken in zaken die deze hadden aangespannen omdat ze veel geld hadden verloren door beleggingen in cfd’s. Alle keren oordeelde de rechter dat de gedupeerden hun inleg terug moesten krijgen. De rechters vonden dat er sprake was van oneerlijke handelspraktijken.
Dubieuze advertenties
Door deze jurisprudentie maken gedupeerde beleggers meer kans om bij malafide buitenlandse aanbieders verloren geld via de rechter terug te krijgen. Een gang naar de Nederlandse rechter is echter niet gratis. Het is dus voor beleggers beter om te voorkomen dat ze veel geld verliezen. De AFM adviseert particulieren daarom om niet in te gaan op advertenties of telefoontjes van mogelijk dubieuze aanbieders en om toenaderingspogingen te melden bij de toezichthouder.
Bron: AFM