Door

Inkomensbepaling Loondienst vergemakkelijkt hypotheekaanvraag

De Inkomensbepaling Loondienst is een nieuwe manier om je inkomen voor een hypotheek te bepalen. Met hulp van je UWV verzekeringsbericht stelt de hypotheekadviseur je toetsinkomen  voor de hypotheek vast. De methode is een goed alternatief voor de werkgeversverklaring en intentieverklaring.

Inkomensbepaling Loondienst

Je kunt de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) aanvragen als je minimaal drie maanden in loondienst bent. De basis voor de IBL is het UWV verzekeringsbericht. Dit kan je downloaden door met je DigiD in te loggen op Mijn UWV. Vervolgens stuur je het verzekeringsbericht (PDF) met een recente loonstrook naar je hypotheekadviseur. Deze bepaalt daarmee dan je maximale hypotheek en gebruikt deze berekening voor de hypotheekaanvraag. Voor de berekening bestaat deze online tool.

Alternatief voor de werkgeversverklaring

Werk je in loondienst dan is de Inkomensbepaling Loondienst een goed, snel en betrouwbaar alternatief voor de werkgeversverklaring. Deze moet vaak meerdere keren worden aangeleverd vanwege ontbrekende of onjuiste gegevens. Dit zal bij de IBL als digitale procedure met vaste stappen voor de inkomensbepaling niet zo snel het geval zijn. Veel hypotheekverstrekkers, hypotheekadviseurs en bijvoorbeeld ook de NHG werken al met de IBL. Op de website van Hypotheken Data Netwerk (HDN) kan je een actueel overzicht bekijken van alle aangesloten partijen.

Voordelen Inkomensbepaling Loondienst

Voordeel van de Inkomensbepaling Loondienst voor jou is dat je niet meer afhankelijk bent van je werkgever voor het aanleveren van loongegevens. Bovendien beschik je in enkele stappen op een betrouwbare manier over je inkomensgegevens. Na het downloaden van het verzekeringsbericht van het UWV kan je hypotheekadviseur snel bepalen wat je maximale hypotheek is. Met de IBL kan hij vervolgens de hypotheek aanvragen bij een hypotheekverstrekker.

Perspectiefverklaring

Natuurlijk kan je als je in loondienst bent, ook nog steeds gebruik maken van de werkgeversverklaring en intentieverklaring. Werk je als uitzendmedewerker dan kan je een beroep doen op de perspectiefverklaring voor het kopen van een huis.