Zzp’er profiteert van krapte arbeidsmarkt
Actueel onderzoek van Hoofdkraan.nl laat zien dat zzp’ers steeds beter gaan verdienen. Het gemiddelde zzp-tarief is gestegen naar 47 euro per uur, terwijl dit twee jaar geleden nog 43 euro was. Vooral freelance tekstschrijvers en -vertalers verdienen fors meer. Zij verbeteren zich 10 procent vergeleken met vorig jaar. De regionale verschillen zijn groot. In Drenthe verdienen freelancers het minst met een uurtarief van 36 euro, terwijl in Overijssel een freelancer gemiddeld 52 euro per uur kost.
Zzp-tarief tekstschrijvers
Freelancers vragen in 2019 gemiddeld 47 euro per uur, zo blijkt uit het onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van ruim 20.000 uitgebrachte offertes. Freelance schrijvers en vertalers zijn bezig aan een inhaalslag. Zij vragen gemiddeld 10 procent meer dan vorig jaar. Met een gemiddeld uurtarief van 43 euro wordt het gat met de overige beroepsgroepen snel kleiner. Website- en applicatiespecialisten zitten op rozen. Zij behoren met een gemiddeld zzp-tarief van 50 euro per uur tot de groep bestbetaalde zzp’ers in 2019.
Hoogste tarieven in Overijssel
Hoofdkraan heeft regionaal grote verschillen gemeten. De provincie Flevoland draagt zijn onderste positie van vorig jaar over aan Drenthe waar het zzp-tarief maar 36 euro per uur is. Drenthe verliest hierbij maar liefst 18 procent vergeleken met 2018. De verschillen in de randstad zijn klein. Daar ligt het gemiddelde uurtarief tussen de 45 en 48 euro per uur. De Overijsselaars nemen na twee jaar de koppositie over van de Groningers met een provinciaal hoogste gemiddelde uurtarief van 52 euro.
Krappe arbeidsmarkt
Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl beschouwt de uitkomsten van het onderzoek als een positief signaal. “Door de krapte op de arbeidsmarkt worden steeds vaker freelancers ingezet, deze verandering zorgt ervoor dat de tarieven verhoogd kunnen worden. Ook worden steeds vaker grotere opdrachten uitbesteed aan freelancers en kunnen de freelancers voor een langdurige periode aan de slag. Hiermee creëert de freelancer een groot netwerk, interessante ervaringen en kan daardoor ook weer meer vragen. Wij schatten in dat de tariefstijging nog niet op zijn hoogste punt is en dat deze stijging nog wel even doorzet.”
Opmerkelijke verschillen binnen Nederland
Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat een grafisch ontwerper in Gelderland gemiddeld 51 euro per uur vraagt, terwijl een concurrent in Zeeland hetzelfde werk doet voor 42 euro. Een logo kun je het beste laten ontwerpen in Utrecht, waar dit al kan voor 39 euro per uur. Voor een voordelige fotograaf kan je het beste in Groningen zijn. Daar bedraagt het uurtarief van fotografen slechts 32 euro, terwijl bijvoorbeeld in Zuid-Holland het uurtarief van deze beroepsgroep op 41 euro ligt. Website- en applicatiespecialisten in Noord-Brabant vragen gemiddeld 51 euro per uur. Dat is een fors verschil met de Friezen die er een gemiddeld tarief van 44 euro per uur voor rekenen.
Rotterdam
Bij de vier grote steden valt Rotterdam iets uit de toon. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag is het gemiddelde uurtarief 49 euro. Rotterdam kent voor het tweede jaar op rij wat lagere uurtarieven, met een gemiddelde van 45 euro. De stijging in Rotterdam i overigens wel 11 procent ten opzichte van het vorige jaar.
Flexibel werken loont
Volgens Goossens laat de tariefstijging maar weer eens zien dat flexibel werken nog steeds loont. “De krapte op de markt zorgt naast de tariefstijging ook voor een professionalisering. De hoeveelheid projecten die freelancers uitvoeren zorgen voor steeds meer ervaring, dit resulteert in een steeds professionelere aanpak die wordt gehanteerd om projecten zo goed mogelijk uit te voeren. Immers een succesvol project zorgt weer voor een positieve referentie en ook daar werkt de freelancer hard aan”.