Hoe kun je het beste onderhandelen over je salaris?
Voor veel werknemers blijft de salarisonderhandeling een moeilijk onderwerp. Ga je de onderhandeling liever uit de weg? Dan doe je jezelf hiermee vaak tekort. Robin Bakker van CVster geeft je daarom tips om te onderhandelen voor een passend en realistisch salaris.
Een nieuwe baan
Het is niet verstandig om je huidige loon te vermelden op je cv. Ook kun je het salaris tijdens de beginfase van het solliciteren beter achterwege laten. Pas wanneer je op de hoogte bent van alle werkzaamheden die je gaat doen en welke verantwoordelijkheden daarbij horen, is het verstandig om met de loononderhandeling te starten.
Salarisonderhandelingen
Het beste tijdstip om te onderhandelen over de hoogte van je salaris is dus in de eindfase van de sollicitatie: net voor de start van een nieuwe baan. Zorg dat je hiervoor goed bent voorbereid. Weet bijvoorbeeld wat de gangbare salarissen zijn voor de functie die je gaat vervullen. Dit kan je al uitzoeken wanneer je aan het solliciteren bent. Op internet is hier, per beroepssector, veel informatie over te vinden. Informeer daarnaast eens in je familie- of kennissenkring.
Bonussen en auto
Informeer je daarnaast goed over de bonussen, eventuele autoregelingen en andere beloningen. Als het loon tegenvalt, kan dit eventueel gecompenseerd worden door andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Verder is het niet verstandig om te liegen op je cv of over je huidige loon. De kans is aannemelijk dat dit in de toekomst uitkomt, wat niet bevorderlijk is voor latere onderhandelingen.
Loonsverhoging huidige baan
Heb je een baan en wil je loonsverhoging? Dan is het onderhandelen moeilijker maar zeker niet onmogelijk. Het beste tijdstip om de discussie aan te gaan met je huidige werkgever is tijdens je beoordelingsgesprek. Ook hier geldt weer: bereid je goed voor, dan is het halve werk gedaan. Leg duidelijk uit waarom jij denkt recht te hebben op loonsverhoging. Benadruk je eigen prestaties of kwaliteiten en maak je toegevoegde waarde voor het bedrijf duidelijk. Oefen dit gesprek desnoods van tevoren met iemand die je vertrouwt. Wees echter realistisch en overdrijf niet.
Functie met meer verantwoordelijkheden
Ook kan het zijn dat jij graag een andere functie wilt met meer verantwoordelijkheden binnen je huidige werkomgeving. Laat zien dat je de functie waard bent. Uiteraard door je prestaties, maar maak ook kenbaar dat je die hogere functie ambieert. Bespreek pas het loon nadat je baas te kennen heeft gegeven jou graag voor die functie aan te nemen. Beargumenteer duidelijk wat jij hierbij passend vindt, maar houdt ook ruimte voor onderhandeling.
Werkgever
Vergeet niet dat een werkgever een verzoek tot loonsverhoging nooit zomaar naast zich neerlegt. Het bedrijf loopt dan het risico dat goede werknemers vertrekken of dat de sfeer en dus de prestaties achteruitgaan.
Deze blog is geschreven door Robin Bakker van CVster. Hier vind je meer nuttige tips over je cv en sollicitaties.