Vermogensbeheer, hoe werkt dat?
Als je wilt beleggen, hoef je dat niet per se zelf te doen. Je kunt je beleggingen uit handen geven aan een vermogensbeheerder. Tim Wagenaer legt uit waar je op moet letten.
Voor een grote groep mensen vormt beleggen een leuke en spannende hobby. De waarde van de aandelen verandert voortdurend en het is natuurlijk de uitdaging om de aandelen voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Tot die tijd is het een kwestie van de beurs nauwlettend blijven volgen, het economisch nieuws goed bijhouden en zo nu en dan een interview met een beursanalist beluisteren. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die puur uit zakelijke overwegingen beleggen, bijvoorbeeld als aanvulling op hun pensioen of gewoon als appeltje voor de dorst. Een groot deel van deze mensen heeft helemaal geen zin of tijd om constant met hun belegging bezig te zijn en kiezen er daarom voor hun geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder.
Laten beleggen: individueel of collectief?
Wanneer je ervoor kiest om voor je te laten beleggen, dan neemt de vermogensbeheerder namens jou alle aan- en verkoopbeslissingen. Uiteraard gebeurt dit altijd binnen de kaders die vooraf zijn vastgesteld. Bij vrijwel iedere vermogensbeheerder wordt er namelijk begonnen met het opstellen van een zogenaamd ‘risicoprofiel’, dat uiteenloopt van zeer defensief tot zeer offensief. Dit beleggingsprofiel is onder andere afhankelijk van het doel van de belegging, de termijn waarop je het doel wenst te bereiken en de manier waarop je met plotselinge koersdalingen omgaat. Op basis van dit profiel wordt vervolgens de ideale beleggingsmix (aandelen, obligaties, opties etc.) vastgesteld.
Indien je voor je laat beleggen, kun je kiezen tussen individueel en collectief vermogensbeheer. Bij individueel vermogensbeheer krijg je een persoonlijk adviseur toegewezen en wordt er eens in de zoveel tijd gekeken of de individuele doelen zijn behaald. Het grote voordeel hiervan is dat er echt sprake is van maatwerk, de portefeuille wordt namelijk op jouw situatie aangepast. Helaas dien je voor individueel vermogensbeheer wel over een flink bedrag te beschikken, vaak is dit vermogensbeheer pas mogelijk vanaf een inleg van 50.000 euro. Wanneer je kiest voor collectief vermogensbeheer, dan wordt het vermogen van meerdere investeerders gecombineerd en geïnvesteerd in een beleggingsfonds of standaardportefeuille. Hierdoor is het bij collectief vermogensbeheer mogelijk om met een relatief klein bedrag in te stappen en is er sprake van een relatief grote spreiding (en dus een kleiner risico).
Een vermogensbeheerder uitkiezen
Stel, je hebt ervoor gekozen om je vermogen te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Hoe weet je dan bij welke vermogensbeheerder je moet aankloppen? Allereerst is het belangrijk dat de vermogensbeheer over een AFM-vergunning beschikt. Dit betekent dat de aanbieder wordt gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast is het verstandig om uit te zoeken of de vermogensbeheerder is aangesloten bij het Klachten Instituut Financiële Dienstverlening (het KiFid) en is geregistreerd bij het Dutch Securities Institute (DSI).
Ook is het slim om vooraf goed uit te zoeken welke kosten de vermogensbeheerders allemaal in rekening brengen. Vergelijk de kosten van de verschillende aanbieders goed met elkaar om te zien of hier grote verschillen tussen zitten. En last but not least is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de vermogensbeheerder. Neemt men bijvoorbeeld de tijd voor je wanneer je met vragen zit en doet men moeite om in begrijpelijke taal uit te leggen wat ze precies met je vermogen doen? Wanneer dit allemaal in orde is, kun je je vermogen met een gerust hart uit handen geven.
Deze gastbijdrage is geschreven door Tim Wagenaer, blogger voor Geldenzaken.nl en daarnaast medeverantwoordelijk voor de contentstrategie van Fundix Vermogensbeheer.