Door

Maak de juiste indruk met je zakelijke kleding

zakelijke kleding netwerken solliciterenDat nette en representatieve kleding belangrijk is bij zakelijke gesprekken, zal niemand verbazen. Toch schuilt er meer kracht in zakelijke kleding dan je zou denken. Veel recruiters weten binnen tientallen seconden al of zij een kandidaat willen aannemen of niet. Hierbij letten ze op je houding, het maken van oogcontact, je handdruk én de kleding die je draagt.

Door het dragen van representatieve kleding laat je zien dat je jezelf en de situatie serieus neemt, of het nou een zakelijke bespreking is of een sollicitatiegesprek. Het vinden van juiste kleding is niet altijd even gemakkelijk. Je wilt niet uit de toon vallen en als buitenstaander ben je niet altijd op de hoogte van de kledingvoorschriften.

Het vinden van de passende dresscode

Als je gaat solliciteren of netwerken zijn er een aantal stappen om de passende dresscode te bepalen. Om te beginnen is het verstandig om online-onderzoek te doen naar de organisatie in kwestie. Welk imago probeert deze na te streven? Positioneert de organisatie zich als degelijk en conservatief? Dan kun je je kledingkeuze hierop aanpassen door een kostuum met stropdas te dragen.

Heeft de organisatie een wat vlottere en modernere uitstraling? Dan kun je een minder formele outfit nemen en bijvoorbeeld kiezen voor een katoenen broek met een colbert.

Kijk goed naar de website en social media (bijvoorbeeld LinkedIn) van de organisatie. Staan daar foto’s van personeel en bestuursleden op, dan kun je je kledingstijl daar op aanpassen.

Twijfel je nog over je outfit? Kleed je in dat geval eerder iets te netjes dan iets te casual. Je kleding mag niet afleiden van het gesprek. Als je underdressed bent, val je snel in negatief opzicht op. Zorg voor een verzorgde indruk en kleedt je nét wat netter dan de rest.

Zakelijke kleding in de juiste kleuren

De kracht van een zakelijke outfit schuilt in het kleurgebruik. Onbewust maakt iedereen associaties met kleuren. Daarom is het verstandig om hier goed mee om te gaan. Veel mensen kiezen voor veilige, behouden kleuren voor zakelijke kleding. Denk hierbij aan donkergrijs (antraciet) en donkerblauw.

Grijze kleding wordt veelal geassocieerd met zakelijkheid, autoriteit en geborgenheid. Grijs kan echter ook een saaie indruk maken. Blauwe kleding kunnen mensen associëren met geloofwaardigheid, betrouwbaarheid, empathie en continuïteit. Deze kleur kan echter ook conservatief overkomen.

Staat de situatie het toe, dan kan het interessant zijn om minder veilige kleuren te gebruiken, zoals bijvoorbeeld groen. Dat staat voor betrouwbaarheid en jeugdigheid. Een andere optie is bijvoorbeeld de kleur rood, die energie en passie uitstraalt. Mensen kunnen de kleur rood echter ook met agressie en dominantie in verband brengen. Kies daarom een accessoire zoals een stropdas of pochet voor deze kleur.

Do’s en don’ts

Tot slot heb ik nog deze algemene tips voor je voor een succesvolle, zakelijke outfit.

Doen:

  • Pas je kleding een aantal dagen van tevoren en leg deze alvast apart. Dit bespaart je veel gedoe.
  • Zorg voor schone en gestreken kleding. Laat je kostuum stomen. Hiermee maak je een extra verzorgde indruk.

Niet doen:

  • Vermijd het dragen van ongepaste afbeeldingen, zoals bijvoorbeeld stripfiguren, cactussen of opvallende teksten. Hiermee loop je het gevaar dat je niet serieus wordt genomen.
  • Draag geen versleten (spijker)broeken met gaten. Als vrijetijdskleding is dit natuurlijk prima, maar in een zakelijke context wordt dit niet geaccepteerd.
  • Kies in een zakelijke omgeving niet voor een zwarte kostuum. Zwart is een sombere kleur die weinig wordt gedragen op bijvoorbeeld kantoor. Neem in plaats daarvan een donkergrijs pak.

Benieuwd naar meer tips voor zakelijke kleding? Bekijk dan de sollicitatiekleding infographic van Schulte Herenmode.

Dit gastartikel is geschreven door Robin Hendriks, communicatiemedewerker van Schulte Herenmode.